Pratende pop

De pop die kon praten - verhaaltje voor kinderen


"Er is er één jarig, hoera, hoera, dat kun je wel zien dat is ZIJ", zingen papa, mama en broertje Tom. Trots staat Floor op de versierde stoel.
Zes jaar is ze geworden. Op de tafel liggen drie cadeautjes. Wat zal er in zitten? Ze is erg nieuwsgierig. "Hieperdepiep HOERA!!!!!!" zingen papa, mama en Tom.
Papa tilt Floor van de stoel en Tom pakt het eerste cadeautje van de tafel. "Van mij, heb ik zelf uitgezocht." zegt hij. Floor pakt het uit. Er zit een mooi boek in. "Dank je wel, Tom".
Op de tafel liggen nog twee cadeautjes. Wat zal er in zitten? Nieuwsgierig kijkt ze naar de tafel. Papa geeft haar het kleinste pakje. Ze haalt het papier eraf en er komt een mooi poppenjurkje tevoorschijn.
Nu nog het grote cadeau. Floor pakt het uit. En wat ze dan ziet!! Een prachtige pop met blauwe ogen, blonde haren en een heel lief gezichtje. "Wat een schat" zegt Floor. Ze knuffelt de pop. "Het lijkt net een echt kindje". Papa en mama kijken tevreden naar hun dochter. Ze zijn blij dat hun dochter de cadeaus leuk vindt. Na het eten gaat Floor met haar nieuwe pop spelen. Ook Tom mag meedoen. Ze spelen vadertje en moedertje.

De hele dag komt er visite. De pop zit op tafel bij alle cadeaus die ze heeft gekregen. Na een vermoeide, maar erg gezellige verjaardag gaat Floortje naar bed. De pop gaat mee. Ze liggen samen in bed. Floor begint tegen de pop te praten: "Wat ben ik blij dat papa en mama je hebben gekocht. Ik vind jou erg leuk. Je moet nog een naam hebben. Wat denk je van Malou?". Opeens hoort Floor: "Ja, ik heet Malou".
Floor schrikt en vraagt zich af waar dat stemmetje vandaan komt. Ze ziet niemand. "Tom,"roept ze, "sta jij bij mijn slaapkamer?". "Nee,"hoort ze. "Dat doe ik". Floor kijkt naar Malou. Ze ziet twee glimmende pretoogjes. "Kun jij praten?" vraagt ze verbaasd. "Ja, leuk he?". Floor is zo verbaasd dat ze Malou alleen maar met open mond kan aankijken.
"Het is ons geheimpje," zegt Malou. "Als jij aan iemand vertelt dat ik kan praten, wordt de betovering verbroken en ben ik een gewone pop".Er breken nu leuke tijden aan. Overdag gaat Floor naar school. Als ze thuiskomt gaat ze met Malou spelen. Malou praat overdag niet zo veel.
Stel je voor dat iemand het praten zou horen. Af en toe geeft ze Floor een knipoog.
's Avonds in bed hebben de beide dames het druk met kletsen. Ze fluisteren heel wat af. Floor vindt het erg jammer dat ze haar geheim met niemand kan delen. Malou had haar verteld dat ze, voordat ze werd betoverd een saai leventje als gewone pop had. Op een nacht kwam er in de speelgoedwinkel een tovenaar binnen. Hij had alle poppen, beren en andere knuffels voor de grap betoverd. Iedereen had veel plezier gehad die nacht. Tegen de morgen had de tovenaar iedereen weer teruggetoverd. Iedereen, behalve Malou. Ze wilde geen pop meer worden en had zich verstopt.
De tovenaar had wel in de gaten dat ze weg was. Hij had een berichtje achtergelaten met de mededeling dat ze, als ze betoverd wilde blijven, ze aan niemand mocht vertellen dat ze kon praten en bewegen. Als ze de betovering wilde verbreken kon ze hem oproepen en de betovering werd dan verbroken.
Toen de papa van Floor haar had gekocht en ze Floor zag, dacht ze: "Ik probeer te praten, want ik wil graag een vriendinnetje. Als ik pech heb, verander ik weer in een pop en anders blijf ik zoals ik ben". En het lukte. Ze sprak tegen Floor en de betovering bleef".

Er gaan vele maanden voorbij. Floor en Malou zijn dikke vriendinnen geworden. Floor speelt alleen met de pop en vergeet haar vriendinnetjes een beetje.
Op een dag komt er een meisje spelen, Sandra. Zij houdt niet van poppen en laat dat duidelijk merken. Als ze Malou ziet, zegt ze: "Wat een stomme pop". "Het is geen stomme pop!". Floor is woedend dat haar kleine vriendinnetje zo beledigd wordt.
De meiden krijgen ruzie en opeens zegt Floor: Ze kan lekker praten!". Oeps, wat zegt ze nu? Verschrikt slaat Floor haar hand voor haar mond.
Sandra vindt de reactie van Floor een beetje gek en vraagt: "Praten, hoezo praten? Als dat zo is, wil ik het horen."
Ze pakt Malou en schudt haar door elkaar. "Praat dan pop, praat dan." Malou geeft geen antwoord, maar Floor ziet dat ze angstig kijkt. Over haar wang loopt een traan. Dan verstart het gezicht van Malou. Sandra legt de pop weg en zegt: "Zie je wel, ze kan niet praten".
Floortje is boos en verdrietig. Ze zegt: "Ga jij maar naar huis. Ik vind het niet leuk om met je te spelen." Sandra begrijpt niet dat Floor zo reageert. Ze haalt haar schouders op en gaat naar huis. Floor neemt Malou in haar armen. "Malou, zeg toch wat". Maar Malou zegt niets. Ze is een gewone pop geworden. Floor is heel verdrietig. Waarom kon ze haar mond nu niet houden. "Sorry Malou," snikt ze.


Die avond heeft Floor geen trek in eten. Al gauw gaat ze naar bed en neemt Malou mee. Ze liggen samen in bed en Floor ligt nog na te snikken. Opeens hoort ze het vertrouwde stemmetje van Malou: "Niet huilen, Floor. Het is goed zo". Verbaasd kijkt Floor op. "Je praat" zegt ze met een bibberend stemmetje.
"Ja" zegt Malou. "Maar luister goed. Dit is de laatste keer dat ik praat. Ik vond het erg gezellig met jou, maar ik merkte dat jij niet meer met je vriendinnen speelde. Dat is niet goed. Vriendinnen hebben elkaar nodig. Daarom heb ik besloten om de tovenaar op te gaan roepen. Vannacht kan ik nog praten, maar vanaf morgen ben ik een gewone pop. Het leven wordt voor jou weer normaal. Jij gaat weer met je vriendinnen spelen". "Dat wil ik niet. Ik wil jou als vriendin" zegt Floor boos.
"Nee, zei Malou. Mijn besluit staat vast. Ik ben morgen weer een pop en jij zoekt je vriendinnen weer op".

Die avond blijven ze nog lang praten. Het is al laat als Floor in slaap valt. De volgende morgen ligt Malou zoals gewoonlijk bij haar in bed. Maar ze is veranderd.
Het is een pop, een hele mooie pop met blauwe ogen, blonde haren en een lief gezichtje. "Dag lieve Malou", fluistert Floor. "Ook al kan je niet meer praten, je blijft voor altijd mijn allerliefste vriendin".

Verhalen voor peuters en kleuters op Peuterspelletjes.net van T. Klein-Huisman - De pop die kon praten.S